Hvor kommer perler fra?

Hvor kommer perler fra?

Hvor kommer perler fra?

Det er et godt spørgsmål. De fleste af os har prøvet at gå en tur ved stranden, og lidt ligesom man kan være heldig at finde rav, så kan man også finde musliger – med perler. Oftest er de slået halvt i stykker, eller er på anden måde ikke intakte, men i ny og næ, finder man en hel blåmusling, hvor der er antydning af en perle inden i. Der er i midlertidigt langt fra de små perler, som kan sidde på indersiden af blåmuslinger, til dem man bruger til perlesmykker. Men grundlæggende er de ens.

Perlens historie

Perler har en enorm historisk betydning. Ligesom mange andre ressourcer i naturen – som er sparsomme og svære at få fat på – så har perler også været svære at få fat på. Perler har i mange tusinde år været brugt til smykker og dekorering. Grundet at de historisk har været meget eftertragtet og i høj kurs, har de været et symbol på  bl.a. skønhed, renhed, uskyld, rigdom, kvindelighed og frugtbarhed. Perler forbinder, historisk set, vandet med månen og kan opfattes som mødet mellem det himmelske lyst(perler fluorescer) og vandet på Jorden. Afrodite er i græsk mytologi “Perlernes Dronning”. 

Der er utallige andre forekomster af perler i religiøse fortællinger og historiske sammenhænge. 

Det er ikke nogen overraskelse, at perler har en lang og rig historie, for de er virkelig flotte. Men hvor kommer de egentligt fra? 

Fra musling til smykke – hvor kommer perler fra?

Helt simpelt forklaret, så kommer perler fra muslinger. De er et resultat af en beskyttelsesmekanisme, som muslinger har. Muslinger producere perlemor, og perlemor er en slag beskyttelse som muslingen laver indvendigt. Kommer der et fremmedlegeme eller en ridse på indersiden af muslingen, så stimulerer det muslingens produktion af perlemor. Det er det, som skaber de små fine gevækster, som vi kender som perler. 

Det er simpelthen en mekanisme, muslinger har, der skal hjælpe dem med at gøre indersiden fin og glat igen, så fremmedlegemer ikke generer mere.

Perler kommer fra perlemuslinger, men muslinger er ikke det eneste sted, man kan finde perler. Faktisk finder man det også somme tider hos østers, snegle og endda blæksprutter. Det er dog kun perlemuslinger, som bruges til produktion af de typer perler, vi alle kender fra smykker.

Dykker man ned i perleproduktion, findes der to typer; Naturperler og kulturperler. Naturperler er helt ekstremt sjældne. Man estimerer at mindre én 1 promille af alle verdens perler er naturperler. Kulturperler er perler, som er opdrættet af mennesker.

Kulturperler kommer fra en familie af muslinger, som består af to forskellige forgreninger: 

  • Der findes de “almindelige” perlemuslinger, som lever i det åbne hav i troperne. De findes oftest i asien, som også er kendt for sin produktion af perler. 
  • Derudover findes der flodperlemuslinger, som lever i ferskvand. Det er faktisk en art, som lever i Danmark (nær Varde Å), men arten er ved at uddø.

De to eksempler er meget primitive, da de producerer rigtig meget perlemor. Det er lige netop også derfor de egner sig til produktion af perler.

Der findes mange typer muslinger, og blåmuslinger producerer ikke nævneværdigt pæne perler, hvorfor de ikke egner sig til produktion af perler til f.eks. halskæder

Perler dyrkes i store dambrug

Perler bliver produceret i millionvis, da der er enorm efterspørgsel på dem. Kigger man f.eks. nærmere på Asien, vil man finde store dambrug som systematisk og nærmest samlebånds-agtigt producerer store mængder perler. Muslinger er sensitive skabninger, og for at de kan trives og udvikle perler, kræver det, at de har det godt og får den rette næring. Når en musling har færdigindkapslet et fremmedlegeme stopper den med at producere perlemor. Perlen kan dog ikke komme ud af sig selv, så derfor har dambruget dykkere som dykker ned og kigger til perlerne og høster dem, når tid er. En musling bruger 1-3 år på at producere en perle – vildt ikke?

Du har sikkert set at perler kommer i mange former og afskygninger. Traditionelt set er der to former som man sigter efter i en produktion: 

  • Den traditionelle runde perle

Denne fremprovokeres ved at indsætte et lille fremmedlegeme i muslingen, som nævnt tidligere.

  • Den aflange perle

Den aflange perle fremprovokeres ved at snitte en lille aflang ridse i muslingen. På den måde producerer muslingen en aflang perle. Den teknik har gjort det langt mere effektivt at producere mange perler, da disse kan formes og tilpasses efter ønske. 

Når man dykker ned i markedet for perler og smykker med perler, støder man hurtigt på imiterede perler. Det er – som navnet antyder – kunstigt fremstillet perler. De vil typisk være lavet af plast, og så har de ikke den helt specielle hvide farve, som kun perlemor skaber. 


Hos ARHMS bruger vi ægte kulturperler. Vores smykker er udelukkende lavet af ægte perler. Vi går ikke på kompromis med kvaliteten af vores smykker – og selvfølgelig heller ikke vores perler. 


SE SMYKKER

Læs også…

December-favoritter under 300 kr.

JULEN NÆRMER SIG MED HASTIGE SKRIDT, OG DET GØR SÆSONEN MED GAVER DERMED OGSÅ. JEG...

Perlesmykker - den tidløse klassiker

I GAMLE DAGE VAR PERLER FINE OG FORBEHOLDT DET BEDRE BORGERSKAB. DET VAR IKKE NOGET...

Skal du bruge en mindeværdig gave i sidste øjeblik?

NUTIDENS MODERNE VERDEN BYDER PÅ TRAVLE HVERDAGE PAKKET MED ENDELØSE AFTALER OG ANSVAR. VI SKAL...